Poznato je mnogo tehnika cijepljenja, ali i pored tradicionalnih načina uvijek struka ponudi i manje poznate načine koji se danas primjenjuju širom svijeta. Jedan takav način koji se puno koristi u SAD-u je metoda „cijepljenje sa umetnutim zrelim pupom“ - „T- budding“.
Precjepljivanje sa ovom metodom (T-budding) je najbolje rezultate dalo u vinogradima starim 5 do 15 godina. Uspješnost metode je iznad 90%!
Da bi znali primijeniti ovu metodu (T-budding) potrebna je stručna edukacija (teoretska i praktična nastava)!
Teoretska, kao i praktična škola precjepljivanja vinove loze održana je 28.05. na oglednom vinogradu Buna, gdje smo na licu mjesta prezentirali sami postupak precjeplivanja. Sortu vinove loze Babić koja nije pokazala dobre rezultate u našem vinogradu smo precjepili (zamjenilli) sa bijelom sortom Malvazija Istarska.
U školi precjepljivanja su učestovali kandidati sa područja Hercegovine, njih 11. Svim nazočnim kandidatima je dodijeljen priručnik o precjepljivanju vinove loze koji je tiskan prije par godina u Federalnom agromediteranskom zavodu.
Mladen Gašpar, dipl.ing.agro
Anita Raič, dipl.ing.agro