18.01.2023. |
 Novosti
UPOTREBA KOZJEG MLIJEKA U KOZMETICI

Prehrambene, zdravstvene i terapeutske dobrobiti kozjeg mlijeka svima su već poznate posebno kada je riječ o imunitetu te kod  bolesti dišnog sustava, no zbog svog sastava kozje mlijeko je vrlo blago i prema ljudskoj koži.

Postoje vjerovanja da su stari Egipćani među prvima koristili kozje mlijeko za njegu kože, a da je Kleopatra poznata po svojoj porculanskoj koži namakala svoje tijelo kozjim mlijekom jer je to njenoj koži davalo poseban blistav sjaj.

Kozje mlijeko dovoljno je nježno čak i za najosjetljiviju kožu a zahvaljujući bogatoj kombinaciji vitamina, masti i probiotika korisno je za sve tipove kože.

Sadrži masne kiseline koje pomažu obnoviti kožnu barijeru, probiotike za poticanje rasta normalne flore kože i vitamin A za nježni piling.

Kozje mlijeko u prirodnoj kozmetici možete pronaći u  sapunima, kremama za lice i ruke, mlijeku za tijelo, šamponima te pjenušavim gelovima.

Jedan od popularnijih proizvoda u prirodnoj kozmetici svakako je sapun od kozjeg mlijeka. S obzirom da kozje mlijeko sadrži puno vitamina i prirodnih sastojaka, sapun izrađen od njega čini kožu lica nježnom, zdravom i lijepom. Sapuni od kozjeg mlijeka najčešće se pripravljaju od svježeg kozjeg mlijeka u kombinaciji sa uljima poput maslinovog, kokosovog i palminog uz dodatke eteričnih ulja. Kozje mlijeko služi kao omekšivač koji daje koži prirodnu vlažnost i blagotvorno je umiruje.

Sapun od kozjeg mlijeka uglavnom se izrađuje hladnim postupkom  saponifikacije, a sam proces uključuje kombiniranje ulja i natrijevog hidroksida. Voda je sastavni dio većine sapuna a kod izrade ovih sapuna umjesto vode koristi se kozje mlijeko koje je bogato mastima što rezultira kremastijom i nježnijom strukturom sapuna.

Na internetu možete pronaći gotove recepte za izradu sapuna, a također možete pronaći i poslužiti se sapunskim kalkulatorom prilikom formiranja svog recepta. Sapunski kalkulator pomoći će vam da budete sigurni da su vaši omjeri ulja, mlijeka i natrijevog hidroksida točni te da će sapun ispasti dovoljno čvrst, kremast i pjenušav.

Sapuni se dan nakon izlijevanja u kalupe režu na željene komade i ostavljaju šest tjedana da se proces saponifikacije u potpunosti završi.

Prilikom izrade sapuna potrebno je koristiti zaštitne rukavice, naočale i masku za lice jer rad sa lužinama može biti opasan, a ukoliko se želite ozbiljnije baviti izradom sapuna potražite online tečaj ili praktičnu radionicu.

Većinu sapuna od kozjeg mlijeka ručno izrađuju i proizvode mali proizvođači na svojim obiteljskim gospodarstvima, najčešće je to dodatna zarada uz veliki trud i žrtvu koju farmeri ulažu u samu proizvodnju kozjeg mlijeka. I zato podržimo male lokalne proizvođače jer kupovinom njihovih proizvoda mi pomažemo jednoj djevojčici da ide na sate plesa, dječaku da kupi dres omiljene ekipe a njihovim roditeljima da donesu hranu na stol.

 

Mija Golemac, dipl.ing.agr.

Povezane novosti
24.06.2024.
ZAHTJEV ZA UZIMANJE UZORAKA I IZRADU PROGRAMA UREĐENJA ZEMLJIŠTA / TLA
**Uputstvo za uzimanje uzoraka tla za agrokemijsku analizu – nalazi se na […]
14.06.2024.
PREPORUKE
Broj: 01-20-1030-1/24. Mostar, 14.06.2024.   P R E P O R U […]
04.06.2024.
Obavijest za vinogradare
Nestabilne vremenske prilike stvorile su povoljne uvjete za pojavu i razvoj plamenjače […]
24.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Na pojedinim lokalitetima vinova loza se već nalazi u fenofazi završetka cvatnje. […]
1 2 3 55
Certifikati & partneri
FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD
Biskupa Čule 10,
88000 Mostar
Prijava