15.06.2022. |
 Novosti
Škola cijepljenja vinove loze i masline

Dana 10.06.2022. godine održana je škola cijepljenja vinove loze i masline u organizaciji  Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar u sklopu edukacijskih aktivnosti Zavoda u oblasti vinogradarstva i voćarstva.

Prije demonstracije postupka cijepljenja uvodno je istaknuto veliko značenje  cijepljenja u suvremenoj voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji, posebice u proizvodnji sadnog materijala. Škola je bila  namijenjena svima koji žele znati kako na tehnički ispravan način obaviti cijepljenje vinove loze i masline. Sudionici škole su bili hobisti, voćari i vinogradari kao i studenti Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

 

U praktičnom dijelu radionice demonstrirana je tehnika cijepljenja starijih stabala masline zelenom primkom „pod koru“ i vinove loze korištenjem zelenog pupa tzv. „T buding“.

 

Istaknuta je prednost cijepljenja u postupku promjene sortimenta s aspekta uštede vremena u fazi juvenilnog razdoblja mladih sadnica kao i sigurnosti u pogledu željenog sortimenta. Poseban se naglasak stavio na rješavanje problema alternativne rodnosti sorte Oblica osiguravanjem sorte oprašivača unutar krošnje navedene sorte.

Školu je vodio Marijo Leko, dipl.ing.polj. ,rukovoditelj odjeljenja biljne proizvodnje sa svojim suradnicima dr.sc. Mirom Barbarićem i Anitom Raič, dipl.ing.agr.

Povezane novosti
24.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Na pojedinim lokalitetima vinova loza se već nalazi u fenofazi završetka cvatnje. […]
20.05.2024.
Obavijest za voćare
Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) je štetnik čiji su glavni domaćini: jagoda, […]
06.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Nestabilne vremenske prilike pogodovati će stvaranju povoljnih uvjeta za zarazu plamenjačom (Plasmopara […]
18.04.2024.
Obavijest za vinogradare
Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog […]
1 2 3 54
Certifikati & partneri
FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD
Biskupa Čule 10,
88000 Mostar
Prijava