02.03.2023. |
 Novosti
Preporuke u maslinicima za mjesec ožujak

Kako je veljača mjesec u kojem dolazi do diferenciranja pupova masline, pa bi prva rezidba na rod trebala krenuti u ožujku. Rezidba se redovito nastavlja uz sanitarni rez koji se odnosi prvenstveno na oštećenje, bolesne i grane u sjeni. Odstranjivanjem rezidbom ovih grana dolazi do prozračnosti krošnje koja umanjuje pojavu relativne važnosti habitusa čime se umanjuju preduvjeti za nastanak bolesti i pojavu patogena. Ovaj zahvat smanjuje akumulaciju pojave „čađavica“ ,saprofitskih gljiva, a zaštita masline se obavlja sa bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 % u ovom periodu ili sa crvenim uljem. Nakon vizualnog pregleda krošnje i reza na rod odstranjivanjem izrođenih grana iz prošle godine koja se obavlja na rubnim dijelovima krošnje, pojedine grane zahtijevaju pomlađivanje, te se prstenuju. Prstenovanjem sprječavamo ogoljavanje grana.

 

Također se rezidbom pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tijekom ljeta. Kod rezidbe jako bitno je odstraniti izboje iz panja, te vodopije. Kod rezidbe vodopija treba paziti kako bi u kombinaciji sa rezidbom unatrag , takve grane ostavili za rezervu i stvarali od njih rodne za godine koje slijede.

"Rez unatrag" tehnika je rezidbe kojom se vrši pomlađivanje izrođenih i iscrpljenih grana na način da se odstranjuju vršni izrođeni dijelovi grana i tako potiče stvaranje novih rodnih izboja.

Pri ovoj rezidbi skeletne grane koje imaju otklonjen ili povijen položaj imaju tendenciju bolje rodnosti pri kraju uzrasta dok prema sredini tjeraju bujnije izbojke. Obnavljanje jednogodišnjih izbojaka se obavlja uvijek odstranjivanjem izrođenih grana i izbojka. Grane se prorjeđuju od  produljnice prema bazalnom dijelu kako ne bi vegetacija gornjeg dijela nadmašila snagu rasta donjeg dijela krošnje.

Svaki tjedan u ožujku rade se vizualni pregledi kako bi se uočile promjene na pojedinim stablima, te izvršila zaštita i prihrana. Prihrana se poglavito obavlja mikrohranjivima folijarno prije cvatnje na bazi elemenata bora i cinka. Ovakvo tretiranje bi bilo poželjno provesti krajem ožujka, te još jedan put pred cvatnju. Prihrana maslina sa plitkom obradom u ovom periodu se obavlja sa dušičnim gnojivima.

Cijelo ukupna zaštita pesticidima se obavlja prije kretanja vegetacije. U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe.

U periodu rezidbe treba obratiti pažnju da se orezane grane i korovi iznesu iz maslinika ili da se uz protupožarne mjere spale u njemu. Kod otvorenog plamena bitno je da se nalazi na većoj udaljenosti od postojeći stabala kako ne došlo do opaljenja grana, što na temperaturnoj razlici izaziva isušenje grana i kasniju pojavu bolesti na istim.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.

dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro

mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro

Povezane novosti
24.06.2024.
ZAHTJEV ZA UZIMANJE UZORAKA I IZRADU PROGRAMA UREĐENJA ZEMLJIŠTA / TLA
**Uputstvo za uzimanje uzoraka tla za agrokemijsku analizu – nalazi se na […]
14.06.2024.
PREPORUKE
Broj: 01-20-1030-1/24. Mostar, 14.06.2024.   P R E P O R U […]
04.06.2024.
Obavijest za vinogradare
Nestabilne vremenske prilike stvorile su povoljne uvjete za pojavu i razvoj plamenjače […]
24.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Na pojedinim lokalitetima vinova loza se već nalazi u fenofazi završetka cvatnje. […]
1 2 3 55
Certifikati & partneri
FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD
Biskupa Čule 10,
88000 Mostar
Prijava