17.07.2015. |
 Novosti
Predsjednik FBiH razgovarao s direktorom Federalnog agromediteranskog zavoda Markom Ivankovićem i direktorom Federalnog zavoda za poljoprivredu Omerom Kurtovićem

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković i direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović predstavili su rad Zavoda predsjedniku FBiH Marinku Čavari.

Istakli su da su Zavodi pridonijeli razvoju poljoprivrede Federacije BiH organiziranjem izvještajno – prognoznih službi, certificiranjem sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja, ispitivanjem životnih namirnica, kontrolom kvantiteta i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina, te mnogim drugim aktivnostima i projektima.

Direktor  Ivanković istakao je da Zavodi sprovode Program posebnog nadzora karantenskih štetnih organizama na krumpiru i kontrolu izvoza vina, sadnica voća i vinove loze iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano i o najavljenoj reorganizaciji javne uprave i stvaranju Instituta za poljoprivredu Federacije BiH.

Direktori Zavoda  su istakli da bi uspostavom Insituta za poljoprivredu FBiH bile ostvarene vrlo male uštede, ali i velike štete za poljoprivredno – prehrambeni sektor u FBiH. Skidanjem Zavoda s proračuna FBiH, gospodarski subjekti bi dobili dodatne troškove u poslovanju, došlo bi do smanjenja izvoza, zadovoljavanja potreba tržišta iz uvoza, te smanjenja zaposlenosti u poljoprivrednom sektoru.

Na sastanku je zaključeno da , unatoč teškom stanju u Proračunu FBiH, treba osigurati potporu radu Zavoda koji predstavljaju snažan iskorak u razvoju poljoprivrede.

Zajednički je ocijenjeno da bi puno veće štete bile prestankom rada Zavoda ili reorganizacijom, stoga treba jačati potporu radu postojećih Zavoda.

15.07.2015.

Povezane novosti
04.04.2024.
Obavijest za vinogradare
Posljednjih godina bolest crna pjegavost (Phomopsis viticola) sve češće je prisutna u […]
02.04.2024.
Obavijest za voćare
Promjenljivo vrijeme pogodovati će razvoju biljnih bolesti na koštićavim voćnim vrstama. Stoga […]
15.03.2024.
Obavijest za vinogradare
Nakon završene rezidbe vinove loze u narednim danima potrebno je izvršiti tretiranje […]
05.03.2024.
Obavijest za voćare
Iznimno toplo vrijeme ubrzalo je kretanje vegetacije te su određene vrste koštičavog […]
1 2 3 53
Certifikati & partneri
FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD
Biskupa Čule 10,
88000 Mostar
Prijava