08.04.2021. |
 Novosti
OSVRT NA PROLJETNI SNIJEG U MASLINICIMA (travanj 2021.)

Pojava snijega u travnju na području Hercegovine je pokazala svoju specifičnost submediteranske regije i njenog podklimatskog tipa. Karakteristike klime između ostalog za ovo područje su izraženija suma niskih temperatura za razliku od mediteranskog područja , te češća pojava i zadržavanje snijega.

Pozitivan efekt navedenog je smanjenje populacije maslinove muhe  (Bactrocera oleae Gmel.), smanjena vitalnost ličinki pri 0°C i visoka stopa ugibanja pri - 5°C. Pored ovoga smanjen je sadržaj gljivičnih oboljenja i pojava paunovog oka (Spilocaea oleagina, Cast). Utjecajem ovih klimatskih prilika dolazi i do prozračnosti tla.

Negativni efekt navedenog vremena je izmrzavanje, pojava ožegotina na listu od mraza, te opadanje lista kojim se smanjuje površina za obavljanje fotosinteze. Pojava snijega na pojedinim područjima rezultira lomom sekundarni grana pod snijegom, ali i ugibanju čitavih stabala.

Na oštećenim stablima često dolazi do pojave pojave  Pseudomonas   savastanoi (rak masline). Stabla se trebaju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed kiša. Obzirom da se rak masline prvenstveno prenosi alatom u rezidbi, preporuka je da se nakon svakog stabla  obavi dezinficiranje alata.

dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro

mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro

Povezane novosti
24.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Na pojedinim lokalitetima vinova loza se već nalazi u fenofazi završetka cvatnje. […]
20.05.2024.
Obavijest za voćare
Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) je štetnik čiji su glavni domaćini: jagoda, […]
06.05.2024.
Obavijest za vinogradare
Nestabilne vremenske prilike pogodovati će stvaranju povoljnih uvjeta za zarazu plamenjačom (Plasmopara […]
18.04.2024.
Obavijest za vinogradare
Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog […]
1 2 3 54
Certifikati & partneri
FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD
Biskupa Čule 10,
88000 Mostar
Prijava