Najčešći uzroci propadanja gomolja tijekom skladištenja krumpira

Najčešći uzroci propadanja gomolja tijekom skladištenja krumpira

Odlaganjem gomolja u skladište ne prestaje briga o kvalitetu krumpira jer su gomolji „živa bića“ čiji životni procesi moraju biti kontrolirani. Stoga čuvanje krumpira tijekom zimskog razdoblja predstavlja složen proces iz razloga što su gomolji  izloženi negativnim fiziološkim poremećajima i razvoju patoloških promjena.

Najčešće bolesti koje se sa polja prenose preko gomolja u skladište su plamenjača Phytophthora infestans, crna pjegavost Alternaira solani i Fusarium spp.

Plamenjača je ekonomski najznačajnija bolest krumpira i treba da se suzbija preventivno. Kada je u pitanju skladište potrebno je znati da osim cime može zahvatiti i proširiti se na gomolje. Gomolje sa uočenim simptomima (površina gomolja udubljena, a ovisno o boji pokožice vide se veće ili manje pjege plavosmeđe ili olovne boje; ispod pjege tkivo je najčešće 5-15mm smeđe boje, koja postepeno prelazi u zdravo tkivo) potrebno je čim prije ukloniti iz skladišta.

 

Pročitajte više u dokumentu

Dokument:
PrilogVeličina
Datoteka clanak o skladistenju krumpira.docx2.83 MB